Public Clinton Library 1881 982x432

Mobilfal - A térelválasztás története

Életünket épületek között éljük le: épített környezetünk szolgál keretül minden tevékenységünkhöz. Ha kapcsolatot keresünk, zárt vagy nyitott térben találkozunk embertársainkkal. A teret építéssel hozzuk létre a legkülönfélébb emberi tevékenység céljára. Életünk az épületek, épített környezetünk nélkül elképzelhetetlen.

A téralkotás fontos eleme a tudatosság. A tervezési folyamat során az ember gondolatban építi fel először a számára szükséges teret, a kimódolás, megtervezés módszerei és a rendelkezésre álló eszközök, az elemi tér létrehozása óta azonban sokat változtak. Új divatok születtek, új formák és megoldások váltak általánossá. A legkorábbi elemi terek jellegzetessége azok egységes szerkezete és természetes formája. Ez az esetek többségében a körhöz közelítő, íves forma.

A társadalomban végbement változások, a népesség növekedése hozta magával az igényelt helyiségek számának növekedését, mely az elemi tér sejtjeinek egymás mellé sorolásával, hozzáépítésével válik lehetségessé. Az összetett terek építése fokozatosan a négyszögletes és egyenes falakkal határolt terek építését követelte meg. Ennél a vázas építési módnál azonban kezdettől kettévált a "tartó" és a "határoló" szerkezet, mely számtalan előnyt rejteget. Ez a vázasság tette lehetővé a belső terek méreteinek pótlólagos alátámasztások beépítésével történő növelését is. Eleinte fix falakat építettek, melyeket egyre többször módosítottak, bontottak le és helyeztek át, így nyitva össze kisebb helyiségeket, nagyvonalúbb terekké. Ezek a változások és változtatási igények hívták életre a mobil válaszfalrendszereket.

A nyitott és zárt terek ritmusa egyfajta kontrasztot, feszültséget kölcsönöz a térnek. Szerencsés lehet, ha a nagyobb terek megosztására a válaszfalak helyére hangszigetelt, eltolható válaszfalat építünk be ajtóval, esetleg harmonikafallal szeparálunk. Alkalmazásukkal kijelölhetjük a terek határait, a különböző funkcióknak megfelelően a térből kihasíthatunk egy dolgozó, olvasó vagy alvósarkot, ill. társadalmi, közösségi célokra alkalmas nagyobb tereknél a hangszigetelt falak segítségével elválaszthatunk tevékenységeket egymástól, mindig a funkciót tartva szem előtt.

A tervezésnél sosem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a közvetlen környezetünkben látható színek és formák megfelelő összhangja befolyásolja hangulatunkat, teljesítőképességünket. Ezért a mobil válaszfalrendszerek létrehozásakor a design nem pusztán formai és esztétikai dolgot jelent. A tervező célja lehet tetszetős környezetet és atmoszférát teremteni jól sikerült design segítségével, ahol magunkat remekül érezhetjük, és kedvet kaphatunk a munkához vagy kikapcsolódáshoz.